آزادسازی مدارک دانشگاهی
زمان تقریبی مطالعه: 19 دقیقه
فهرست مطالب …
نحوه آزادسازی مدارک تحصیلی از دانشگاه های دولتی و دریافت دانشنامه و ریزنمرات تحصیلی در سال 1401
برای تحصیل در خارج از کشور و اخذ پذیرش تحصیلی نیاز به آماده سازی و ارائه مدارک مختلفی وجود دارد که از جمله مهم ترین آنها، مدرک دانشگاه محل تحصیل که شامل ریز نمرات و گواهینامه فارغ التحصیلی است. همانطور که می دانید، دانشجویانی که در دانشگاه دولتی و به صورت روزانه مشغول به تحصیل بودهاند، به دلیل تحصیل رایگان به ازای سالهای تحصیلی و مطابق با منطقهای که در زمان کنکور در آن حضور داشتهاند، به دولت تعهد خدمت داشته و مدارک آنها در گرو دانشگاه تا پس از اتمام این تعهد باقی می ماند و نیاز به آزاد سازی مدارک و ریزنمرات تحصیلی خود دارند. مدت زمان تعهد دانشجویان برای تحصیل رایگان بسته به منطقه ای که در هنگام کنکور کارشناسی داشته اند،متفاوت است.
دانشجویانی که در زمان کنکور منطقه یک بودند، به اندازه مدت زمان تحصیل خود نسبت به انجام تعهد وظیفه دارند و دانشجویان منطقه دو و سه به اندازه دو برابر مدت زمان تحصیل خود وظیفه دارند. یعنی دانشجویی که در منقطه یک در کنکور کارشناسی شرکت کرده است و 4 سال رایگان در کارشناسی تحصیل کرده است، 4 سال تعهد خدمت دارد و دانشجویی که منطقه دو یا سه بوده در زمان کنکور کارشناسی، و 4 سال تحصیل رایگان داشته است، 8 سال تعهد خدمت را داراست. در مورد کنکور کارشناسی ارشد و دکتری نیز چون منطقه بندی وجود ندارد، به همین سبب کلیه دانشجویان به میزان مدت زمانی که تحصیل رایگان داشته اند، تعهد خدمت دارند.
بنابراین اگر شما هم جزء دانشجویان دانشگاههای دولتی بودهاید و برای اپلای نیاز به اصل مدرک خود دارید و می خواهید بدانید طریق آزاد سازی مدارک تحصیلی دانشگاه چگونه است، خواندن این مطلب را به شما توصیه می کنیم.
هزینه آزادسازی مدارک تحصیلی و ریزنمرات وزارت علوم
هزینه آزادسازی مدارک تحصیلی وزارت علوم مبلغ مشخص و تعیین شده ای ندارد. چرا که این مبلغ براساس شرایط متفاوت می باشد. این مبلغ براساس سال ورودی شما به دانشگاه، رشته تحصیلی، تعداد ترم های تحصیلی شما و همچنین دانشگاه تحصیلی شما متغییر می باشد. به عنوان مثال هزینه آزادسازی مدارک تحصیلی رشته های مهندسی نسب به رشته های علوم انسانی مبلغ بیشتری می باشد و همچنین هرچه با در نظر گرفتن تورم هر چه سال تحصیلی شما دورتر باشد، هزینه کمتری خواهید پرداخت. به عنوان مثال دانشجویی که ورودی سال 84 در دانشگاه بوده هزینه بسیار کمتری برای آزادسازی مدارک تحصیلی خود نسبت به دانشجویی که ورودی سال 94 به دانشگاه بوده، خواهد پرداخت. همچنین از دانشگاه به دانشگاه دیگر این هزینه ها متفاوت می باشد.
دانشجویانی که به دلایل مختلف (مانند تغییر نوع تحصیل روزانه به شبانه یا مهمانی و انتقالی) در برخی ترمهای تحصیلی خود هزینه ای پرداخت کرده اند، آن هزینه های پرداخت شده، از هزینه کل آزادسازی مدرک تحصیلی در انتها کم میشود.
چگونه می توان از مبلغ آزادسازی مدرک تحصیلی خود آگاه شد؟
بهترین کار جهت تعیین مبلغ دقیق مورد نیاز جهت آزاد سازی مدارک تحصیلی خود، تماس با آموزش دانشکده دانشگاه محل تحصیل خود می باشد. پس از تماس با مسئول آموزش دانشکده خود می توانید از آنان درخواست کنید تا مبلغ حدودی مورد نیاز برای آزادسازی مدرک تحصیلی شما را تعیین نمایندو عموما این مبلغ معادل کل هزینه ای است که یک دانشجو شبانه در شرایط تحصیلی مشابه شما پرداخت خواهد نمود.
روش های آزاد سازی مدارک تحصیلی
برای کسانی که علاقه مندند مدرکشان را آزاد کنند به طور کلی 3 حالت وجود دارد:
-
پرداخت نقدی هزینه
-
نامه عدم کاریابی
-
سابقه بیمه
(راه های دیگری مثل دانشجویان بورسیه، متعهد به آموزش و پرورش و … وجود دارد که به دلیل استثنائی بودن، از پرداختن به آنها در این مطلب اجتناب شده است.)
آزاد سازی مدارک دانشگاه با استفاده از نامه کاریابی
دریافت اصل مدرک تحصیلی از طریق درخواست کاریابی به این شکل هست که شما در یک موسسه کاریابی ثبت نام می کنید و پس از گذشت مدت زمان معین و عدم یافتن شغل مناسب، نامه ای به شما اعطا می شود که در آن ذکر شده فرد مورد نظر در این مدت معین قادر نبوده شغل مناسب خودش را پیدا کند. مدت زمانی که (از زمان ثبت نام در موسسه کاریابی) باید طی شود تا نامه عدم کاریابی شما صادر شود، بر اساس جدیدترین بخش نامه های وزارت علوم، باید شش ماه باشد!
نکات مهم:
-
با استفاده از نامه کاریابی می توانید مدرک تمام مقاطع تحصیلی خود را آزاد کنید؛ به عنوان مثال اگر دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد هستید، به طور مشترک قادر خواهید بود تا مدرک کارشناسی ارشد و کارشناسی را از این طریق با یکدیگر آزاد کنید.
-
نباید در مقاطع بالاتر در حال تحصیل باشید. یعنی شما نمیتوانید در حین تحصیل در دوره کارشناسی ارشد مدرک کارشناسی خود را از طریق عدم کاریابی آزاد کنید.
-
دانشجویان حداکثر 6 ماه از زمان فارغ التحصیلی و یا در صورت مذکر بودن متقاضی، حداکثر 6 ماه از زمان صدور کارت پایین خدمت یا معافیت دائم فرصت دارند تا برای آزادسازی مدرک تحصیلی از طریق عدم کاریابی اقدام نمایند.
-
در سازمانها و ارگانهای دولتی و خصوصی نباید برای شما بیمه رد شده باشد و متقاضی در این مدت به هیچ فرصت شغلیای معرفی نشود.
-
جهت آزادسازی مدرک از طریق عدم کاریابی قانون جدید باید مقاطع تحصیلی شما از پایین به بالا مرحله به مرحله آزاد شود و این امکان وجود ندارد، بدون آزاد سازی مقظع مثلا کارشناسی بتوانید کارشناسی ارشد خود را آزاد کنید. بدین ترتیب یا باید همزمان مدارک تحصیلی خود را با یکدیگر آزاد کنید یا ابتدا مدرک تحصیلی قبلی را آزاد کرده و سپس مقطع بعدی را. به عنوان مثال شما نمی توانید ابتدا کارشناسی ارشد یا دکتری خود را آزاد نمایید در حالی که مدرک کارشناسی شما همچنان آزاد نشده است.
الف) مدارک مورد نیاز متقاضی برای ثبت نام در موسسات کاریابی و مشاوره شغلی غیردولتی و در مورد شهرستانهای فاقد کاریابی، ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستانها
1- اصل و کپی گواهی موقت فارغ التحصیلی عکس دار از دانشگاه مربوطه
2- اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی
3- اصل و کپی کارت پایان خدمت یا معافیت دائم (برای آقایان)
ب) شرایط لغو تعهد: دارا بودن چهار شرط زیر بصورت همزمان لازم و ضروری خواهد بود.
1- سپری شدن حداقل یکسال تمام از تاریخ فارغ التحصیلی (مندرج در گواهی موقت) متقاضی
2- سپری شدن حداقل یکسال تمام از تاریخ صدور کارت پایان خدمت یا معافیت دائم (پزشکی یا غیر پزشکی)
3- سپری شدن حداقل 6 ماه تمام از تاریخ ثبت نام متقاضی در موسسه کاریابی و یا اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان(شهرستانهای فاقد
کاریابی) مربوطه (ثبت نام الزاماً باید بعد از تاریخ فارغ التحصیلی و مشروط به داشتن پایان خدمت صورت پذیرفته باشد)
4- عدم وجود فرصت شغلی متناسب با تخصص فارغ التحصیل و معرفی نشدن به فرصتهای شغلی در طی مدت 6 ماه پس از تاریخ ثبت نام .
ج) مراحل لغو تعهد:
1- ارائه درخواست متقاضی به موسسه کاریابی و مشاوره شغلی غیردولتی و یا اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت نام کننده متقاضی به همراه مدارک فوق. ( در مدت زمان حداکثر 6 ماه از فارغ التحصیلی یا صدور کارت پایان خدمت یا کارت معافیت از خدمت)
2- اعلام نتیجه کاریابی متقاضی با لحاظ شرایط فوق توسط موسسه کاریابی به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان ناظر.( پیدا نشدن کار مناسب برای متقاضی ظرف مدت 6 ماه)
3- بررسی و کنترل مدارک و شرایط توسط اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان ناظر و اعلام نتیجه به اداره کل مرکز استان.
4- انجام مکاتبه نهایی لغو تعهد توسط اداره کل استان به دانشگاه محل تحصیل متقاضی.
نکات مهم:
1- ارائه مدارک فوق توسط متقاضی در کلیه مراحل الزامی است.
2- حضور شخص متقاضی در کلیه مراحل الزامی است.
3- فارغ التحصیلان رشته های پزشکی و پیراپزشکی (به غیر از دامپزشکی) مشمول مفاد این آئین نامه نمی باشند.
4- موسسات کاریابی و مشاوره شغلی غیر دولتی مجاز به دریافت هیچ گونه وجهی از کارجویان بابت صدور مکاتبات لغو تعهد خدمت فارغ التحصیلان، نمی باشند.
رای دیوان عدالت اداری در مورد ابطال محدودیت زمانی جهت مراجعه به کاریابی
با این وجود باید توجه داشت که براساس رای دیوان عدالت اداری در تاریخ 28؍8؍1398 ، محدودیت زمانی 6 ماهه از زمان فارغ التحصلیی یا صدور کارت پایان خدمت جهت مراجعه به ادارات کاریابی ابطال گردیده است. هرچند که هنوز اثر چندانی از اجرایی شدن این رای که لازم الاجرا است، در موسسات متبوع دیده نمی شود!
قابل توجه است که در سال 1400 نیز رای جدیدی از دیوان عدالت اداری در این رابطه منتشر شده است:
ابطال محدودیت زمانی شش ماه از تاریخ دانشآموختگی جهت ثبت نام در دفاتر کاریابی با رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری. تبصره ۱ ماده ۵۰، اصلاحیه بند ۳-۲ ماده ۳ و بخش ج-۳ دستورالعمل جامع ایفای تعهد خدمت آموزش رایگان مورخ ۱۳۹۹/۵/۱ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دیوان عدالت اداری ابطال شد.
آزاد سازی مدارک تحصیلی وزارت علوم با پرداخت هزینه ریالی
آزادسازی مدرک به این شیوه بسیار ساده بوده و تنها کافی است با واریز مبلغ از قبل تعیین شده به حساب سیبای وزارت علوم منتظر بمانید تا مدرک شما آماده شود. این فرآیند معمولا از 5 تا 20 روز طول می کشد.
نکته: عوامل مختلفی بر میزان هزینه ای که متقاضیان برای آزادسازی مدرک باید بپردازند تاثیرگذار است که عبارت اند از:
-
سال شروع و پایان مقطع تحصیلی مورد نظر
-
میزان سابقه کار (هرچه بیشتر، هزینه کمتر)
-
مقطع تحصیلی ای که خواهان دریافت مدرک آن هستید (کارشناسی، ارشد یا دکتری)
-
گروه تحصیلی (پزشکی، مهندسی، علوم انسانی و …)
-
سهمیه منطقه ای که در زمان کنکور در آن حضور داشته اید (منطقه 1،2،3)
– توجه داشته باشید که مبلغ دقیقی که متقاضیان به ازای آزادسازی مدرک خود باید بپردازند، همه ساله تغییر کرده و به طور مرتب در وب سایت امور دانشجویان وزارت علوم درج می شود. همچنین می توانید از طریق تماس با آموزش دانشکده خود از این هزینه با خبر شوید.
آزادسازی مدارک دانشگاه از طریق سابقه بیمه
در صورتی که می خواهید با استفاده از بیمه مدرک خود را آزاد کنید، حتما باید دارای سابقه کاری در بعد از دوران تحصیلی خودتون باشید؛ به عبارت دیگه، بیمه ای که در حین تحصیل رد شده است قابل قبول نیست و به هیچ وجه از طرف دانشگاه و وزارت علوم مورد تائید نخواهد بود.
اینکه میزان تعهد به کار برای فارغ التحصیلان به چه مقدار است، به دو عامل بستگی دارد:
۱) مقطعی که فرد از آن دانش آموخته شده
۲) منطقه و سهمیه ای که فرد در زمان کنکور داشته است.
به طور مثال، فارغ التحصیلان کارشناسی از منطقه یک و سهمیه ایثارگری، هم اندازه طول مدت تحصیل تعهد به خدمت دارند (چهار سال). در حالی که میزان تعهد به خدمت فارغ التصیلان کارشناسی برای دانشجویانی که از منطقه دو بوده اند، دو برابر مدت تحصیل است (هشت سال). لیست کامل میزان تعهد به خدمت در وب سایت وزارت علوم موجود است. دانشجویانی نیز که تحت نظر وزارت بهداشت تحصیل کرده اند (مانند دانشجویان رشته پزشکی) آئین نامه های خاص خود را دارند که در وب سایت وزارت بهداشت قابل مشاهده است.
مورد دیگر اینکه به ازای سال هایی که بیمه رد شده است، از تعهد به خدمت فرد کم میشود. توجه کنید که تعداد سالهای خدمت متقاضی در گواهی موقت وی آمده است.
نکته: سربازی جز این سالها محسوب میشود و در صورتی که سربازی رفته باشید، دو سال از این مقدار کم خواهد شد.
نکته: اگر سابقه بیمه دارید باید ابتدا بایستی سابقه بیمه خودتون مدرک مقطع کارشناسی را آزاد کنید و مابقی سابقه بیمه هرچه اضافه آمد، مدرک مقطع کارشناسی ارشد را آزاد کنید.
سوالات متداول در مورد آزادسازی مدارک تحصیلی
هزینه آزادسازی مدارک تحصیلی و ریزنمرات وزارت علوم چه مقدار می باشد؟
هزینه آزادسازی مدارک تحصیلی وزارت علوم مبلغ مشخص و تعیین شده ای ندارد. چرا که این مبلغ براساس معیارهای مختلفی متفاوت می باشد. این مبلغ براساس سال ورودی شما به دانشگاه، رشته تحصیلی، تعداد ترم های تحصیلی شما و همچنین دانشگاه تحصیلی شما متغییر می باشد. به عنوان مثال هزینه آزادسازی مدارک تحصیلی رشته های مهندسی نسب به رشته های علوم انسانی مبلغ بیشتری می باشد و همچنین هرچه با در نظر گرفتن تورم هر چه سال تحصیلی شما دورتر باشد، هزینه کمتری خواهید پرداخت. به عنوان مثال دانشجویی که ورودی سال 84 در دانشگاه بوده هزینه بسیار کمتری برای آزادسازی مدارک تحصیلی خود نسبت به دانشجویی که ورودی سال 94 به دانشگاه بوده، خواهد پرداخت. همچنین از دانشگاه به دانشگاه دیگر این هزینه ها متفاوت می باشد.
چگونه می توان از مبلغ آزادسازی مدرک تحصیلی خود آگاه شد؟
بهترین کار جهت تعیین مبلغ دقیق مورد نیاز جهت آزاد سازی مدارک تحصیلی خود، تماس با آموزش دانشکده دانشگاه محل تحصیل خود می باشد. پس از تماس با مسئول آموزش دانشکده خود می توانید از آنان درخواست کنید تا مبلغ حدودی مورد نیاز برای آزادسازی مدرک تحصیلی شما را تعیین نمایندو عموما این مبلغ معادل کل هزینه ای است که یک دانشجو شبانه در شرایط تحصیلی مشابه شما پرداخت خواهد نمود.
روش های آزاد سازی مدارک تحصیلی چند مورد است؟
به طور کلی 3 حالت وجود دارد:
پرداخت نقدی هزینه
نامه عدم کاریابی
سابقه بیمه
این مطالب را از دست ندهید
مشوق بیمه ای سهم کارفرما
همه چیز درباره قرارداد کار
هر آنچه باید درباره بیمه بیکاری بدانید (شرایط و قوانین در...
کارآفرینی چیست و چطور یک کارآفرین موفق باشیم؟
حقوق وزارت کار 1401
خدمات شرکت مشاوره ای آرسس تدبیرگستران همرنگ
همه چیز درباره دادخواست در اداره کار
استخدام شرکت های معتبر در کاریابی و مشاوره شغلی همرنگ
وکالت در اداره کار
ایده های جذاب کارآفرینی
همه چیز درباره قرارداد کار
هر آنچه باید درباره بیمه بیکاری بدانید (شرایط و قوانین در...
کارآفرینی چیست و چطور یک کارآفرین موفق باشیم؟
حقوق وزارت کار 1401
خدمات شرکت مشاوره ای آرسس تدبیرگستران همرنگ
همه چیز درباره دادخواست در اداره کار
استخدام شرکت های معتبر در کاریابی و مشاوره شغلی همرنگ
وکالت در اداره کار
ایده های جذاب کارآفرینی